Vrijednosti iskustva igre na otvorenom za malu djecu

 

  1. Mala djeca trebala bi provoditi jednako mnogo vremena boraveći na otvorenom i unutra, u dobro organiziranom i integriranom unutarnjem i vanjskom prostoru, koji bi bili dostupni u isto vrijeme.
  2. Igra je najvažnija aktivnost za djecu na otvorenom.
  3. Igre na otvorenom nude djeci vrlo značajna iskustva do kojih djeca dolaze sama.
  4. Važno je da odrasli razumiju zašto je igra na otvorenom bitna za razvoj djece, te da su predani i sposobni njezin potencijal učiniti dostupnim djeci.
  5. Djeca bi trebala sudjelovati u donošenju odluka i akcijama koje utječu na njihovu igru na otvorenom.
  6. Vanjski prostor trebao bi biti dinamičan, prilagodljiv i nuditi raznovrsne poticaje kako bi djeca mogla birati, stvarati i mijenjati okruženje u kojem se igraju.
  7. Vanjsko okruženje mora obilovati djeci neodoljivim poticajima, kontekstima za igru, istraživanje, razvoj govora, stjecanje neposrednih iskustava i kontakata sa svijetom prirode i zajednicom u kojoj dijete živi.
  8. Djeca bi trebala boraviti na otvorenom svaki dan, što je dulje moguće kako bi imala priliku razviti svoje ideje i igre.
  9. Djeca trebaju rizike i izazove, ali u sigurnom okruženju. Vanjski prostor im nudi te izazove, ali im i pomaže u učenju o sigurnosti.
  10. Vanjski prostor mora podržavati inkluziju i uvažavati individualne potrebe sve djece, nudeći različiti spektar iskustava baziranih na igri.

 

Preuzeto s:

www.leis.gov.uk/outdoor_learning_publication-2.pdf

Prevela: Martina Smiljanić
Priloženi dokumenti:

Vrijednosti iskustva igre na otvorenom za malu djecu


Ispiši stranicu