Što znamo o darivanju

Opća i religijska kultura našeg podneblja, kao i Zapadne civilizacije uopće, razdoblje koje je pred nama obilježava fenomenom darivanja.

Darivanje je uzajamni proces davanja i primanja. Kada nekome nešto darujemo, tada taj netko to i prima, a način njegova primanja i pokazivanje izazvanih emocija nama će uzajamno vratiti određeno značenje. U tom povratnom djelovanju i mi bivamo darivani.

Darivati nekome sebe, svoju ljubav, skrb i nazočnost najviše je i najiskrenije što čovjek čovjeku može činiti.

Kada roditelj djetetu daruje svoje vrijeme i svoju ljubav onda mu daje najdragocjenije darove kojima raspolaže. Te darove dijete treba primati iz dana u dan i tako godinama, a tijekom tog vremena i ono će naučiti uzvaraćati istim takvim darovima.

Kada su u pitanju djeca treba zaboraviti sve ono što vrijedi u svijetu odraslih. Naša djeca trebaju našu ljubav i razumijevanje i od srca poklonjen dar.

Za sve one koji žele poslušati možemo dati nekoliko savjeta.

Kada govorimo o darivanju djece najčešće imamo na umu igračku ili kakav zgodan odjevni detalj.

Djeci je dobro pokloniti ono što ona trebaju

Ako je u pitanju igračka, neka to bude razvojno primjerena i poticajna igračka koja će djetetu pomoći u razvoju nekih vještina i sposobnosti. Naše trgovine imaju sve više takvih igračaka. Pitajte, razgovarajte, isprobajte, povedite svoje dijete sa sobom. Ne dajte se nagovoriti na nešto što Vašem djetetu nije potrebno ili što je preraslo.

Ne zaboravite, igračka sama po sebi nije dovoljna. Ona će tražiti i Vaše vrijeme, strpljenje i dobru volju dok je dijete koristi. Tek u toj interakciji igračka će opravdati svoju funkciju.

Djeci je dobro pokloniti ono što već dugo priželjkuju

To znači da je njihov interes za to postojan i da imaju određen stav prema željenom objektu. U tom slučaju to valja poštivati. No, uvijek mogu postojati raznolike barijere (novac, manjak prostora, zdravlje i sigurnost djeteta i sl.). Svaki roditelj ovaj problem uvijek nekako riješi.

Uvažavanjem ovog kriterija potaknut ćete kod djeteta razvoj samopouzdanja i samopoštovanja (poštovali ste njegov izbor).

Djeci je dobro pokloniti i ono što Vi želite dijeliti s njima

To znači da ste potpuno spremni trajno ostvarivati kvalitetnu interakciju s svojim djetetom, a da poklonjeni objekt samo čini da ta interakcija bude sadržajnija, življa i zanimljivija i djetetu i Vama.

Najčešće su ti odabrani pokloni različite društvene igre, igre koncentracije, igre pamćenja, igre zaključivanja, igre percepcije, igre predviđanja, igre planiranja...

Ovakvim pristupom uvažili smo djetetovo pravo na razvoj punog potencijala i dali mu jasnu i nedvosmislenu potporu u tom procesu.

Djeca vrlo često dobivaju poklone od rodbine ili prijatelja obitelji, koji vrlo često nisu odabrani ni po jednom od navedenih kriterija. Tada imamo problem. No, ne dajte se smesti. Pokažite dužno poštovanje prema tim darovima jer tako učite dijete kulturi u kojoj živi. Postepeno će dijete samo, ili uz Vašu diskretnu pomoć, odabrati ono što je za njega razvojno vrijednije i primjerenije.

I dijete želi darivati

Tu želju morate vrlo promišljeno ohrabrivati i podupirati. Tako djetetu pokazujete da je važan član obitelji (kasnije i društva) te da se i njegov doprinos itekako očekuje, a to ojačava njegovo samopoštovanje i izgrađuje pozitivnu sliku o samome sebi.

Djeca darivanju pristupaju vrlo iskreno i sa srcem. Zato gotovo sva djeca svoje prve darove izrađuju sama. Kako su djetetove izražajne mogućnosti, u zavisnosti od njegove dobi, manje ili više skromne u odnosu na zahtjevnost onoga što želi napraviti, Vaša je pomoć vrlo dragocjena. Pustite da dijete vodi. Neka to bude njegova kreacija, a ne Vaša.

Djeca žele iznenaditi svojim darom. Ako Vam se povjere, čuvajte tu tajnu. Tako rastete u očima Vašeg djeteta i stječete njegovo neograničeno povjerenje (sjetite se ovoga kada nastupi pubertet i zato već sada ulažite u budućnost).

Kultura darivanja u Vašoj obitelji vrlo snažno djeluje na Vaše dijete. Onako kako joj pristupate Vi pristupati će i Vaše dijete.

Svi mi darivanjem želimo izraziti svoje osjećaje prema onome koga darivamo. Jednako tako želimo u toj osobi pobuditi pozitivne emocije.

Darivanju nikada ne smijemo pristupati površno. Ono traži puno našeg razmišljanja i puno našeg vremena.

Dar koji donese sreću, ushićenje, radost, govori i više od trenutne ekspresije. Govori o tome da smo darovanoj osobi pristupili s puno poštovanja i uvažavanja njegove osobnosti i dostojanstva.

 


Ispiši stranicu