Prvi dan u vrtiću

Vaše je dijete krenulo u vrtić ili možda jaslice. A s njime i Vi, njegovi roditelji.

To je vrlo važan trenutak u životu svake obitelji i stoga mu treba pridati dužnu pozornost i odgovarajuće mjesto. O tome treba razgovarati.

Zašto je "vrtićki početak" toliko specifičan, zahtjevan i ponekad traumatičan?
Neka djeca se tada po prvi puta u životu odvajaju od svojih roditelja, a i neki roditelji se prvi puta odvajaju od svojeg djeteta. Separacijski strah javlja se obostrano, ali se najčešće iskazuje samo s djetetove strane, no obje strane pate. Područje sigurnosti i povjerenja poljuljano je.

Da bismo ovaj proces olakšali nudimo roditelju mogućnost da boravi u grupi zajedno sa svojim djetetom nekoliko sati tijekom dana, najčešće u prvom tjednu dolaska u vrtić, a ako je potrebno i dulje (svako dijete je drugačije i drugačije su mu reakcije, jednako tako i roditelji reagiraju, svaki na svoj način). Roditelj tako ima priliku upoznati cjelokupno okružje u kojemu će njegovo dijete boraviti tijekom dana u narednih nekoliko godina. Stupiti u interakciju s odgojiteljicama i stručnim suradnicima te osobljem koje svakodnevno susreće, a koje ne sudjeluje direktno u odgojno-obrazovnom procesu, za roditelja predstavlja važnu sponu s njegovim djetetom i ulijeva sigurnost koja će postati baza za izgradnju odnosa povjerenja i međusobnog uvažavanja.

Roditelji su pred važnom promjenom svog uobičajenog obiteljskog ritma i načina kako su zadovoljavali svoje potrebe (i djetetove i svoje pojedinačne). U njihov život ulazi vrtić, koji im je uglavnom stran, nepoznat i o kojemu baš i nemaju osobnih iskustava, a s kojim moraju dijeliti i svoje osjećaje, potrebe, želje, navike...

Kako smo rekli, proces izgradnje povjerenja dugotrajan je i ovisi o puno činitelja. Mi bismo istaknuli dvije vrlo važne okolnosti koje dovode do uspostavljanja povjerenja između roditelja i odgojitelja. O svim važnim stvarima u životu potrebno je iskreno i otvoreno razgovarati, a svaku nejasnoću - bilo u razgovoru ili u postupku - otkloniti odmah propitivanjem: jesmo li se dobro razumjeli? Mi odrasli znamo, da često puta ono izgovoreno nije i ono mišljeno, tj. da može doći do krive interpretacije izrečenog. Zato predlažemo roditeljima, da u želji za jasnim i jednoznačnim odgovorima jednako tako jasno i jednoznačno podijele s nama svoje potrebe, želje i osjećaje vezane uz dijete.

Drugi važan činitelj je roditeljska želja za partnerstvom - za suradnjom koja podrazumijeva dijeljenje vremena, osobnih resursa i potencijala. Na taj način u procesu dobivaju svi njegovi sudionici.
Priloženi dokumenti:

Prvi dan u vrtiću


Ispiši stranicu